Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 2. 2022

popis plemene a standard

Greyhound - Anglický chrt

Skupina: 10 / Sekce: 3 / ID: 158

Historie

Slovo grey znamená sice v angličtině šedý, ale nezdá se, že by právě odtud bylo pojmenování plemene odvozeno. Nepochází ani od příjmení konkrétní osoby. Pak je tu domněnka, že grey je odvozeno z latinského grajus, což znamená 5ecký. Tahle myšlenka je dost pozoruhodná, protože je jasné, že vzdálené předky plemene musíme hledat ve Středomoří. Podle ještě jiné teorie není slovo grey odvozeno od slova grajus, ale od slova grace, což znamená štíhlého, ba hubeného psa. Pojmenování bylo tolik pozornosti věnováno proto, že se odborníci domnívali nalézt v něm klíč k záhadě původu plemene.

Greyhound je plemeno staré, i když vývojově o něco mladší, než jeho blízký příbuzný, španělský galgo. Obě plemena měla společné předky. Společné předky měl grey zřejmě také s irským vlkodavem a se skotským jelením psem. Kromě krátkosrsté podoby, kterou známe dnes, se v minulosti na britských ostrovech vyskytoval také greyhound hrubosrstý. Bývá sice někdy ztotožňován s předky deerhounda, nicméně se zdá, že s ním identický nebyl, že byl skutečným hrubosrstým rázem někdejšího greye. Na Britské ostrovy se dostali přímí předkové greyhounda s Kelty, kteří na ně poprvé vstupovali v 7.-1. stol. Př. n.l. Tito psi byli asi v tehdejší Evropě značně rozšířeni. Dostávali se odtud také do jejích okrajových oblastí, např. do Skandinávie.

Greyhound představuje prakticky nejtypičtějšího představitele celé vývojové skupiny okcidentálních chrtů. Výkonem je to převážně sprintér. Nejčastěji se objevuje na dostihových dráhách a je jejich nekorunovaným králem. V některých zemích se dostihy pořádají pouze pro toto plemeno. Špičkové souboje greyů na dráze jsou opravdu hlubokým zážitkem.

čerpáno: Chrti : I.Stuchlý – M. Císařovský

Standard

ZEMĚ PŮVODU: Velká Británie

DATUM PUBLIKACE PŮVODNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 24.06.1987.

Využití: dostihový pes.

KLASIFIKACE DLE F.C.I.: Skupina 10 chrti
Sekce 3 krátkosrstí chrti
Bez zkoušek z výkonu.

CELKOVÝ VZHLED: silně stavěný, velký s velkorysými proporcemi, silného osvalení a symetrických tvarů, s dlouhým krkem a hlavou, velmi dobře uložených plecí, hlubokým hrudníkem, prostorným trupem, klenutými bedry, silnými pánevními končetinami, rovnými a rovnoběžnými běhy a tlapami, pružnými končetinami, které mimořádně podtrhují jeho charakteristický elegantní typ a přednosti.

CHOVÁNÍ / TEMPERAMENT: mimořádně odolný a vytrvalý. Povaha inteligentní, přátelská, oddaná a vyrovnaná.

HLAVA: dlouhá, střední šířky.

LEBEČNÍ OBLAST: Mozkovna: plochá. Stop: mírný.

OBLIČEJOVÁ ČÁST: Tlama: silné čelisti, dobře formované. Čelisti / zuby: silné čelisti s dokonalý, pravidelným a kompletním nůžkovým skusem, tj. horní zuby těsně přesahují spodní zuby a jsou posazeny kolmo v čelistech. Oči: bystré, inteligentní, oválné a šikmo uložené. Přednostně tmavé. Uši: malé, růžicovité, jemné textury.

KRK: dlouhý a svalnatý, elegantně klenutý, dobře přecházející v plece.

TRUP: Hřbet: poměrně dlouhý, široký a silný. Bedra: silná, mírně klenutá. Hrudník: hluboký a prostorný, poskytující dostatek prostoru pro srdce. Žebra hluboká, dobře klenutá a dosahující daleko dozadu. Slabiny: dobře vtažené.

OCAS: dlouhý, nasazený poměrně nízko, silný u kořene, zužující se ke špičce, nesen nízko, mírně zahnutý.

KONČETINY

HRUDNÍ KONČETINY: Hrudní končetiny dlouhé a rovné, kosti dobré substance a kvality. Lokty, nadprstí a prsty nejsou vtočeny dovnitř ani vytočeny ven. Plece: šikmé, dobře dozadu uložené, svalnaté, aniž by byly příliš těžké, nahoře úzce postavené a jasně odsazené. Lokty: volně pohyblivé a dobře postavené pod plecemi. Nadprstí: středně dlouhá, lehce pružící.

PÁNEVNÍ KONČETINY: Trup a pánevní končetiny mohutné velikosti a dobře spojeny; v postoji umožňují psovi pokrýt odpovídající prostor. Stehna a lýtka: široká a svalnatá, vykazující velkou sílu při pohybu vpřed. Kolena: dobře zaúhlená. Hlezna: nízko postavená, nejsou vtočená dovnitř ani vytočená ven.

TLAPY: střední délky, s kompaktními, dobře klenutými prsty a silnými polštářky.

POHYB: Rovný, nízko vedený, daleko dosahující, volný dlouhý krok, umožňující psovi pohybovat se velkou rychlostí. Pánevní končetiny dosahují daleko pod tělo a zajišťují tak velkou hnací sílu za pohybu.

OSRSTĚNÍ

SRST: jemná a přiléhající.

BARVA: černá, bílá, červená, modrá, světle žlutohnědá, pískové barvy, žíhaná a všechny tyto barvy v kombinaci s bílou.

VELIKOST: Ideální kohoutková výška: psi 71 – 76 cm (28–30 palců); feny 68 – 71 cm (27–28 palců).

VADY: Všechny odchylky od výše uvedených bodů musí být hodnoceny jako vady a závažnost hodnocení vady musí být v přesném poměru se stupněm odchylky.

Pozn.: všichni psi musí mít dvě očividně normálně vyvinutá varlata plně spuštěná v šourku.