Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 2. 2022

Popis plemene a standard

Silken windsprite - Dlouhosrstý vipet

Popis plemene

Soutěživý duch tohoto malého, velmi atletického a elegantního lovce se projevuje v jeho ostražitém způsobu chování a schopnosti závodit, pronásledovat a lovit v rozmanitých terénech a za jakéhokoli počasí, a to díky své velikosti a osrstění. Svou povahou není nikdy agresivní, a proto by také měl dávat najevo svou lásku a oddanost svým lidským druhům. Lhostejná a rezervovaná povaha pro něj není typická.

Standard

KLASIFIKACE FCI Celostátně uznané plemeno Svazem německých chovatelů psů (VDH)

FCI – Skupina 10 ( FCI neuznané plemeno ) (FCI = mezinárodní kynologická federace)

Standart – Nr. 997 DATUM PUBLIKACE PLATNÉHO OFICIELNÍHO STANDARTU 29.10.2014

POUŽITÍ: společenský, závodní a sportovní pes

VŠEOBECNÝ VZHLED: Malý až středně velký atletický chrt s vyváženými proporcemi, s dlouhým lehkým krokem. Jeho vzhled má vzbudit dojem elegance a půvabu, spojený se sportovní zdatností, rychlostí a obratností. Je zapotřebí se vyhnout přehánění v jakémkoliv směru.

CHOVÁNÍ/CHARAKTER (POVAHA): Ve velké míře přizpůsobivý v domácím a sportovním prostředí. Vůči cizím osobám často rezervovaný, ale vždy přátelský a nikdy agresívní. Skromný, přítulný, vyrovnaný.

HLAVA HORNÍ ČÁST HLAVY lebka: dlouhá, nevýrazná, plochá, která se směrem k očím a dále k nosu zužuje. stop: lehký OBLIČEJOVÁ ČÁST nos: jednobarevný, černý. U méně barevně výrazných psů tak tmavý, jak je to jen možné. čelisti / zuby: silné, pevné, jasně ohraničené čelisti s perfektním, úplným chrupem s pravidelným, nůžkovým skusem - t.zn. že horní řezáky úzce překrývají spodní řezáky a stojí v pravém úhlu k čelistem. oči: tmavé, velké a výrazné. U psů barevně méně výrazných jsou oči tak tmavé, jak to je jen možné. Obě oči musí mít stejnou barvu. Víčka a orámování očí mají být tmavá a plně pigmentovaná uši : růžicového tvaru, malé, úzce přilehlé k hlavě. Ve stavu pozornosti jsou uši v první třetině zpola vzpřímené, s boltci nasměrovanými ke straně nebo vpřed.

KRK: Dlouhý a svalnatý, tvoří elegantní oblouk

TRUP horní linie: hřbet tvoří v bederní krajině půvabný oblouk záda: široká a silná bedra: dobře osvalená s dostatečnou délkou hrudník: velmi hluboký, dosahující až k lokti. Správně klenutá žebra, nesmí mít sudovitý tvar. břicho: zřetelně vtažené

OCAS: Dlouhý a dosahující minimálně k hleznu. Ocas má lehce směřovat vzhůru a naznačovat oblouk, nesmí být ale zatočený. Při akci je nesen výše, nesmí však přesahovat linii hřbetu.

KONČETINY PŘEDNÍ KONČETINY: rovné a silné, kolmo stojící Lopatky: šikmo uložené, osvalené Lokty: dobře přiléhající k trupu Předloktí: silné a mírně pružné

ZADNÍ KONČETINY : dlouhé, silné, široké se silným odrazem Stehna: silná a dobře osvalená Kolena: dobře zaúhlená Holeň: dobře vyvinutá a zaúhlená Hlezno: nízko postavené Tlapky: silné, dobře klenuté, jasně zřetelné kůstky. Polštářky jsou pevné.

CHODY PSA: Pohyb je lehký, pružný, nenásilný a pravidelný se silným odrazem zadních končetin. Chůze není ani přehnaně dynamická – s nadskakováním, ale ani s krátkým cupitáním. Paralelní pohyb končetin vpředu i vzadu.

SRST: Měkká, rovná, nebo lehce zvlněná. Osrstění psa může být rozličné, s podsadou nebo bez. Srst na krku je bohatá a hustá. Delší srst je na zadní straně předních končetin, na ocase, pod břichem a na zadních nohách . Osrstění, které tvoří praporce na „kalhotkách“ a na ocase, je delší. Barva: všechny barvy, znaky, nebo jejich kombinace

VELIKOST Ideální výška v kohoutku: psi 47 – 55 cm feny 44 – 53 cm Harmonické proporce psa mají větší význam, nežli naměřená výška v cm.

CHYBY Každá odchylka od udaných bodů musí být shledána jako chyba. Posouzení této by mělo být v přesném poměru ke stupni odchylky a jejího vlivu na dobré zdraví psa. Hlava: mohutná hlava, příliš krátká nebo široká Stop: příliš silný Spodní čelist: příliš slabá Uši: stojící nebo visící. Oči : oční víčka bez pigmentu a ohraničení Krk: krátký, tlustý, lalokovitý. Tělo - Hřbet: příliš rovný, příliš mělký hrudník Záď: silně zkosená Ocas: příliš krátký, zatočený, vysoko nesený Chůze: „stepující“ , zkřížená, s krátkým krokem, příliš na úzko nebo příliš zeširoka

DISKVALIFIKUJÍCÍ CHYBY: Psi, kteří vykazují zřetelné fyzické abnormality nebo poruchy chování, musí být diskvalifikováni. Agresívní nebo bázliví, ustrašení psi, rovněž varianta s krátkou srstí.

DODATEK: Psi musí mít dvě normálně vyvinutá varlata, která se nacházejí zcela v šourku. K chovu mají být použiti vysloveně funkční a klinicky zdraví psi, kteří jsou pro toto plemeno typičtí.

 © 2004 - 2016 · Silken Windsprite Club e.V. Překlad z němčiny - Paula Malhaus