Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 2. 2022

Popis plemene a standard

Afgánský chrt - Afghan Hound

Skupina: 10 / Sekce: 1 / ID: 228

Popis plemene

Afgánský chrt lovil samostatně na rozdíl od ostatních chrtů, kteří loví v párech, nebo ve smečce. Pronásledoval zvěř v horách i několik kilometrů,proto mu člověk nedokázal v lovu pomoci. Byl odkázán jen sám na sebe, na svou odvahu, chytrost a výbornou orientaci v terénu. Tyto vlastnosti, které jsou typické se zachovaly dodnes, a poněkud ztěžují jeho výchovu k poslušnosti. Nesmíme si plést afgána s německým ovčákem. Poslušnosti ho učíme s láskou,trpě­livostí a důsledností. Je tvrdohlavý a rád dělá věci jen ty, co ho baví. Proto „Škola hrou“ je to pravé co na afgána platí.

Jestliže se rozhodnete pro toto krásné a ušlechtilé plemeno, musíte počítat s tím, že byl po celá generace vychováván k lovu. Tento povahový rys si přinesl i do dnešní doby. Proto na procházce je stále na prodlužovacím vodítku.Je svéhlavý a pustíme-li ho na volno je schopen velmi rychle utéci z dohledu a ani volání a pískání ho nedonutí se vrátit. Má velice dobrý orientační smysl a až dospěje k názoru, že mu pobíhání stačí,je schopen se vrátit i z jiné strany, než ho očekáváme. Bohužel to někdy může trvat i několik hodin. Nikdy ho netrestejte. Musíte si uvědomit, že je to jen naše chyba, že jsme ho pustili.Je celkem osvědčené do třech let věku psa vodit stále na 5m dlouhém vodítku. Vryje se mu do paměti , že se nesmí vzdálit na 5m od pána a když je starší sám si hlídá vzdálenost.

Afgánský chrt je elegantním,od­daným,milým a hrdým společníkem.Máme-li na něj zrovna málo času, dokáže na celé hodiny čekat až se po práci v klidu usadíme. Potom se připomene svým typickým mručením a strkáním hlavou do ruky.Miluje celou rodinu a je velice trpělivý k dětem. Nemá rád samotu a je Šťastný, když může být s námi. Z toho je zřejmé, že není vhodný ho držet v kotci.

Říká se ,že chrti jsou hloupí. Toto tvrzení šíří lidé, kteří chrty viděli jen na obrázku.Každý kdo s chrtem měl co do činění může potvrdit,že opak je pravdou. Jsou chytrý ,vynalézavý a mnohokrát své pány překvapí. Otevírání dveří, zásuvek a lednic není nic vyjimečného. Ani zapínání televizoru a světla není žádný problém.Chce-li, učí se velmi rychle a má sloní paměť.

Chcete-li společníka, který je vám rovný, pořiďte si afgána. Určitě budete spokojeni. Vaši lásku, kterou mu dáte ,vám bude opětovat.

 

Standard

ZEMĚ PŮVODU: Afghánistán, patronát Velká Británie

DATUM PUBLIKACE OFICIÁLNĚ PLATNÉHO STANDARDU: 13.12.2010

VYUŽITÍ:    Chrt

KLASIFIKACE FCI:  Skupina 10 Chrti

                                 Sekce  1 Dlouhosrstí chrti a chrti s praporci.

                                 Bez pracovní zkoušky

CELKOVÝ VZHLED: Pes působí dojmem síly a důstojnosti, kombinované s rychlostí. Hlava je nesena hrdě, vznešeně.

CHOVÁNÍ / TEMPERAMENT: Pro toto plemeno je typický orientální výraz.  Afgánský chrt se dívá na člověka jakoby "skrze něho".  Je důstojný a zdrženlivý, s určitou nespoutaností.

HLAVA:

LEBEČNÍ PARTIE: Mozkovna je dlouhá, lebka není příliš úzká, týlní hrbol je zřetelně vystupující. Stop je mírný.

OBLIČEJOVÁ PARTIE: Nosní houba: Upřednostňuje se černý nos, u světle zbarvených psů se připouští játrový. Tlama: Dlouhá morda s čelistmi, které prokazují schopnost pevně uchopit a stisknout. Čelisti / zuby:  Čelisti silné, s dokonalým, pravidelným a kompletním nůžkovým skusem, tj. horní řezáky těsně překrývají dolní řezáky a jsou posazeny v čelistech kolmo.  Klešťový skus se toleruje. Oči: Přednost se dává tmavým očím, zlatý odstín však není na překážku.  Jsou téměř trojúhelníkového tvaru, uložené mírně šikmo směrem nahoru od vnitřních koutků k vnějším. Uši: Nasazené nízko a hodně vzadu na hlavě, těsně přiléhající k hlavě.  Kryté dlouhou hedvábnou srstí.

KRK: Dlouhý, silný s hrdým držením hlavy.

TRUP: Hřbet: Hřbet je rovný, přiměřeně dlouhý, s dobrým osvalením, záď je lehce spáditá. Bedra: Rovná, široká a spíše krátká. Záď: Kyčelní kosti zřetelně vystupují a jsou široce posazeny. Hrudník: Přiměřené klenutí žeber a dobrá hloubka hrudníku.

OCAS: Ne příliš krátký.  Nízko nasazený, na konci jednou zatočen.  V pohybu nesen výš.  Řídce osrstěný.

KONČETINY:

HRUDNÍ KONČETINY: Lopatky: Dlouhé a šikmé, dobře uložené vzadu, dobře osvalené a silné, aniž by byly příliš těžké. Nadloktí: dlouhé a šikmo uložené. Lokty:  Při pohledu ze strany jsou na svislici pod kohoutkem.  Těsně přimknuté k hrudnímu koši, nejsou vtočené dovnitř ani vytočené ven. Předloktí: rovné z dlouhých kostí. Nadprstí: Dlouhé a pružné. Přední tlapa: silná a velká jak do délky, tak do šířky a pokrytá dlouhými hustými chlupy. Prsty klenuté. Polštářky zcela na zemi.

PÁNEVNÍ KONČETINY: Mocné.  Velká vzdálenost mezi kyčlí a hlezenními klouby a poměrně malá vzdálenost mezi hlezenními klouby a tlapkami. Kolena: Dobře zaúhlená a formovaná. Zadní tlapa: dlouhá, ale ne tak široká jako přední, porostlá dlouhou hustou srstí, prsty klenuté. Polštářky zcela na zemi.

CHODY / POHYB: Plynulý a pružný s velkou akcí.

OSRSTĚNÍ:

SRST: Na žebrech, na hrudních i pánevních končetinách a na slabinách dlouhá a velmi jemná. U dospělých psů od plecí směrem dozadu a podél hřbetu je srst krátká a uzavřená.  Od čelní partie dozadu dlouhá srst, se zřetelnou hedvábnou »kšticí«.  Na obličejové části je srst krátká.  Uši a končetiny jsou dobře osrstěny.  Záprstí smějí být holá.  Srst se musí přirozeně vyvíjet. Jakékoliv stopy stříhání nebo trimování by měly být penalizovány. BARVA: Všechny barvy jsou přípustné.

 

VELIKOST: Ideální kohoutková výška:   psi 68 – 74 cm

feny 63 – 69 cm

VADY: Každá odchylka od výše jmenovaných bodů se musí posuzovat jako vada, jejíž hodnocení musí být v přesném poměru k jejímu stupni závažnosti a k jejímu vlivu na celkový zdravotní stav a pohodu psa.

DISKVALIFIKUJÍCÍ VADY

Agresivní nebo přespříliš plaší psi

Jakýkoliv pes jasně vykazující fyzické nebo povahové abnormality by měl být diskvalifikován.

Poznámka: Psi musí vykazovat dvě viditelně normálně vyvinutá varlata, sestouplá v šourku.